top of page

Prachtige toon

Martine Tanghe in het nieuws

Al mijn hele volwassen leven kijk ik naar het Belgische journaal op tv. Sinds 1978 presenteerde zij het journaal. Gisteren nam Martine na 42 jaar afscheid. Zelfs met aandacht van de koning van België.

Hoor een mooie stem, niet Nederlands, niet Vlaams… Te mooi om er een woord aan te verbinden. Haar uitspraak is zelfs zo mooi van toon dat het nieuws voor mij geen beelden meer nodig had.


Journaliste en nieuwslezeres. Een prachtige carrière, immer betrokken zonder sentimenteel te zijn.


Al sinds mijn eerste bezoek aan Antwerpen met de auto, midden jaren 70 (ik had nog geen maand mijn rijbewijs of ik parkeerde ergens op een lei) om met mijn toenmalige vriendin de hele zaterdag te genieten van de sfeer en de Vlaamse tongval.

Terrasje of klein koffiehuisje: koffie, croissantje, de krant… Daar is mijn voorliefde voor koffie geboren ook, al leerde ik het een maand eerder drinken door mijn vriendin, die op de eerste dag dat ik mijn rijbewijs had zei: “Kom, we gaan koffie drinken in het centrum van Amsterdam.” Destijds kon je nog makkelijk op straat parkeren.


Natuurlijk blijf ik naar het Belgische journaal kijken, ze is ook niet de enige die het journaal presenteert. Ben allang gewend aan de andere stemmen, waarbij die van Annelies van Herck mijn voorkeur heeft. Ook een eigen geluid, met name tijdens de interviews.


Herman van Rompuy, een Belgische politicus, schreef speciaal voor Martine een haiku:

Alles gaat voorbij

Maar het goede blijft altijd bij

Nu al een gemis

留言


bottom of page